naar BEGINpagina


Cinema Flandria

Film te Berlare voor Cinema Flandria

De eerste filmvoorstellingen in Berlare waren waarschijnlijk het werk van een rondreizende cinema. In de jaren 1926 en '27 werd af en toe op de Briel een film gedraaid in openlucht. Men spande een doek tussen twee bomen en maakte het nat zodat het publiek aan beide kanten kon kijken! "Genoveva van Brabant" was één van de films die zo vertoond werden. Ook in "De Vooruit" liep al eens een film. De allereerste was "Het ijzeren Masker", een film in twee wekelijkse afleveringen.

Het prille begin: de jaren '20 en '30

hok berlare, artikel cinema flandriaHet familiebedrijf waarvan we de geschiedenis probeerden te achterhalen, begon in de jaren '20 in Ledeberg, waar Coleta Bertha De Backer, moeder van de familie Van Der Linden, woonde met haar zoons. 

Ze vertoonden hun eerste films in hun garage. Nadien werd ook gedraaid in Kwatrecht, Melle, Wichelen en Schoonaarde. In Schoonaarde gebeurde dat in de zaal van De Winne, beter gekend met zijn bijnaam: "d'n Oas". Dat was de zaal ongeveer rechtover de kerk, die nu "Mikeno" heet. De Winne heeft later nog zelf een cinema uitgebaat en concurreerde bitter met Cinema Flandria die nog verder films bleef draaien in Schoonaarde, maar dan bij Jean Cadet in de Brugstraat.

In Berlare werd de zaal Concordia in de Nieuwstraat als eerste bioscoop gebruikt. Een heel bekende film die er vertoond werd, was "De Boottrekkers van de Wolga". Het populaire lied uit de prent werd in de zaal gezongen door de koster van Schoonaarde.


hok berlare, artikel cinema flandriaDe familie Van Der Linden bewoonde toen in de toenmalige Daaldreef (nu Emiel Hertecantlaan) de villa die bekend stond als "de villa van Mortier" of "Villa Bertha", beschreven in "Berlare in Prentkaarten" p. 139. We weten niet precies wanneer de familie er kwam wonen, maar ze verhuisde in februari 1950. 

De grond voor de bioscoop werd rond 1933 aangekocht van Serafien Tackaert (Vien Paten) en in 1934 werd Cinema Flandria gebouwd. De eigenares was toen Coleta De Backer (moeder van Julien en Georges Van Der Linden en tevens stiefmoeder van Robert Van Damme (diens vader Oscar was haar tweede echtgenoot). Ze hadden ook nog een tweede cinema in Melle. Ze speelden dan de hoofdfilm in Berlare voor de pauze en in Melle na de pauze. Tijdens de pauze moest men dan snel de filmrollen naar Melle brengen...

Cyriel De Bruyne


Het vervolg leest u in het tijdschriftnummer, 20e jaargang nr. 1, mei 2002.


Terug naar TIJDSCHRIFT