naar BEGINpagina


Giganten te Berlare (II)

Mag ik met u de draad weer opnemen, waar we hem achterlieten in het meinummer van 2003? 

Daarin trachtte ik een stukje volkskunde over de Berlaarse reuzen vast te leggen. "Trachtte", want het is niet eenvoudig om een duidelijk beeld te schetsen. Documenten die de historie van onze reuzen beschrijven zijn haast niet te vinden. We moeten het stellen met mondelinge overleveringen over een wisselende situatie die soms moeilijk is te volgen. Het blijft folklore, door de mensen opgebouwd en afgebroken. 

Een bewijs hiervan las u in mijn vorig artikel: Robert en Roberta , de reuzen van de brandweer, verdwenen reeds uit Berlare. Daarom vind ik het belangrijk, vandaag een inspanning te doen om ons geheugen op de frissen en alles schriftelijk en waarheidsgetrouw vast te leggen.

"Geen feestelijkheden zonder reuzen!" Heel Berlare ziet in 1989 Robert en Roberta door de straten dansen in de stoet voor de 100-jarige Cyriel Van Den Abbeele. Ook de buurtdekenij is met praalwagens en haar dansgroep "De Heideroosjes" present. Veel volk uit die buurt op dit feest is niet verwonderlijk, want Cyriel heeft daar nog gewoond. 

Lees verder in ons tijdschrift... (jaargang 23 nr. 1, mei 2005 p. 28)

Geert Van Steen


Terug naar OVERZICHT