naar BEGINpagina


De Wielersport in Berlare 
vanaf het begin tot 1980

 

De allereerste wielrenners

In het begin van de 20° eeuw was de fiets een zeldzaamheid en dus ook een teken van standing. De gegoeden hadden er een en toonden er zich graag mee. Ze gingen er ook wedstrijden mee rijden zowel op de weg als op de eerste velodrooms. Voor 1940 was er een piste in Sint-Gillis-Dendermonde (cementen baan) en een in Hamme-Zogge. Bekende namen uit de Berlaarse burgerij waren niet alleen de eerst fietsers maar ook de eerste wielrenners: Elisée Van Den Berghe (de latere burgemeester), Gaston Janssens, Michel Govaert, August De Smet.

Maurits Malin

We weten weinig over zijn wielerloopbaan, tenzij dat (hij was lang niet de enige in dat geval) hij buiten het medeweten van zijn ouders was beginnen koersen. Zij vernamen het van de buren. We hebben wel van hem deze mooie foto. De groep staat klaar om te vertrekken naar een wedstrijd in Gent. De "Villa Saint-Hubert" zou later het café, Jagershof, in de Blauwhofdreef geworden zijn.

Clementine De Schutter

°1917 - De bekendste Berlaarse wielrenster uit de jaren '30. Ze begon met koersen toen ze 15 jaar oud was. Ook hier citeren we Rosanne Venneman: "Haar eerste zege behaalde ze op 16-jarige leeftijd en ze slaagde erin in één seizoen meer dan 30 overwinningen te behalen (een andere persbron vermeldt "meer dan 16 overwinningen"). Ze reed in 3de categorie en zou 4 jaar koersen." 

Ze wordt dikwijls in één adem genoemd met de Lebbeekse Elvire De Bruyne, de enige die haar soms kon kloppen. Van Elvire is bekend dat zij zich later liet veranderen van geslacht en Willy De Bruyne werd.

Cyriel De Bruyne

 

Vele figuren worden in dit artikel besproken (zie volledig artikel in het novembernummer van 2001) 


Terug naar Tijdschrift