Na de restauratie van het gebouwtje van de loskaai op het Sluis nummer 35 door de gemeente Berlare (zie ons tijdschrift van mei 2006) zijn we begonnen aan de inrichting van het kleinste museum van Vlaanderen, bovendien gewijd aan een uniek thema: de beerhandel.

Vijf jaar later, op 30 april 2006, hadden we het genoegen het museum te openen met een heus feest ingericht  door het Sluiscomité. Het hele verhaal vind u in ons tijdschrift van mei 2006, geïllustreerd met talrijke foto’s. Nog meer foto’s op onze facebookpagina.

Intussen heeft ons minimuseum zijn tiende verjaardag gevierd. Op  30 april 2021 mocht onze burgemeester, Katia Gabriels, het lint doorknippen tijdens een zonnige plechtigheid op het Sluis. Nu, 10 jaar later zijn er nog steeds een reeks enthousiaste bezoekers die een paar woorden neerschrijven in het daar aanwezige logboek. Dit jaar (met slechts 4 maand opening door corona) waren er 311 die een boodschap achterlieten, met o.a. de mededeling dat de stylo het niet zo goed deed. (een vingerwijzing om dit volgend jaar regelmatig eens te controleren).

Opmerkelijk is ook dat vele bezoekers uit het buitenland kwamen en zelfs van heel ver. Nederland was goed vertegenwoordigd, maar de 5 personen uit Schotland spannen wel de kroon. Alle Belgische windrichtingen waren vertegenwoordigd, ook vrij ver van hier, waaronder een koppel op “voyage en vélo”. We zullen wel nog wat meer publiciteit moeten maken want iemand uit Berlare schreef: “ bij toeval ontdekt, leuk ”.

Wat ons, heemkundigen, na zoveel jaar het meest deugd doet is de steeds wederkerende opmerking dat ze er iets aangehad hebben, iets geleerd hebben; het thema slaat dus na zoveel jaar nog steeds aan. Daarvoor hebben we het opgebouwd en denken nog niet direct aan wijzigen.

Ook dank aan de vrijwillige helpers van het Sluis die tijdens de zomerperiode elke morgen het museumpje trouw openen en ’s avonds opnieuw sluiten.

Buiten de vaste openingsperiode (1 april – 30 september) openen we ook nog voor groepen die de aanvraag richten tot Citymarketing Berlare.